Idei de promovare...

Cei ce apreciati blog-ul, va rog sa postati linkul http://povesteafoiidehartie.blogspot.com/
pe pagina voastra de facebook. Va multumesc!

joi, 10 noiembrie 2011

Bine ați venit...

Se întîmpla în urmă cu câteva luni când, proaspăt re-ntoarsă în țară, am simțit nevoia să mă implic (așa cum văzusem că o fac majoritatea locuitorilor din superba Scoție), în trezirea instinctelor de protejare și conservare a naturii.  Și fiindcă îmi desfășor activitatea în mijlocul educabililor, am considerat esențială explicarea acestora a ierarhiei măsurilor de prevenire a producerii  a acelor materii care au devenit în timp mai multe decât poate suporta NATURA- deșeurile. 
Așadar, bun venit în acest spațiu virtual unde veți descoperi  minunățiile ce se pot crea cu ajutorul unei site și a unei cădițe improvizate. E vorba de hîrtia creată manual.
Ca materie primă, folosim- eu si fiica mea, Sonia- deșeurile de hârtie (la început preferam cofrajele de ouă). După ce rup hârtia în bucăți mici, o acopăr cu apă și o las la macerat cca  4 ore. Uneori, nerăbdarea e atât de mare încât durata se surtează simțitor...În acest caz pun în funcțiune blender-ul electric și aduc amestecul sub forma unei paste (3-4 minute sunt suficiente pentru a obține defibrilarea hârtiei). După aceea, torm compoziția obținută într-un lighean de plastic, mai adaug apă (în funcție de cât de groasă vreau să fie hârtia), amestec până la omogenizare, iar cu ajutorul unei  site (am confecționat-o dintr-o ramă foto veche pe care am fixat o bucată de plasă de sârmă ca pentru geam),  pe care o vântur în lighean până când tocătura de hârtie se așează în sită (unii prefera pe sită), obțin manual o foaie de hârtie. Înainte de a răsturna sita pe o pânză absorbantă,  în locul unei prese mecanice, tamponez foaia cu un burete, până nu se mai scurge apă. Uneori, îmi place să înserez petale de flori uscate sau chiar sclipici din globuri sparte. Preferata mea e hârtia cu față dublă.
Așa îmî învăț eu elevii să obțină cea mai simplă hârtie. Entuziasmul și ingeniozitatea unora dintre ei mă umple de bucurie și mă fac să nu mă opresc aici. Iar, dacă există ceva care copiii ar trebui să înveţe în secolul 21, este creativitatea. Și aici mă refer cu certitudine la acea  creativitate care este aplicabilă în tot procesul instructiv, nu numai în artă şi cultură. 
Pot spune că pentru mine, hârtia a devenit un mod de a mă elibera și relaxa după o zi grea de muncă...

3 comentarii: